LIFT ONGEMAKKELIJKHEID

LIFT ONGEMAKKELIJKHEID

De lift nemen, een van de minst sociale aspecten in ons hedendaagse bestaan. De lift verandert je persoonlijkheid. Samen met de liftdeuren sluiten ook de monden. Het is een ruimte waarbij we onze posities zorgvuldig uitkiezen en het geen fijn idee is dat iedereen je gesprek mee kan luisteren. Een typisch gevalletje van op de knop drukken en naar je telefoon of schoenen staren.


Observeren

De lift zie ik als een ruimte waar het sociale ongemak buitenproportionele vormen aanneemt. Mijn onderzoek naar lift ongemakkelijkheid begon met het observeren van mensen in de lift, waarbij ik zichtbaar gedrag & houding, gevoel en hun omgang van eigen ruimte registreerde. Het viel mij op dat er een zichtbare lift etiquette gehanteerd werd waardoor er ook geen interactie tussen elkaar kon plaatsvinden. Kortom de lift heeft veel invloed op onze gedragsregels, en dat we ons ongemakkelijk voelen heeft vooral te maken met dat je dichtbij elkaar staat maar niet met elkaar praat.

Beleving
De ruimte gebruikte ik om een nieuwe “lift” beleving te creëren met als doel om de ongemakkelijkheid in de lift te verbreken. Door te spelen met de gedragsregels, kijkrichtingen en de lift etiquette liet ik de mensen de lift anders beleven. Met behulp van zelfgemaakte stickers beplakte ik het interieur van de lift. Deze verschillende sticker patronen in de vorm van pijlen werden op de vloer, wanden en het plafon geplakt voor een optimale lift beleving.

Na het beplakken van de stickers ben ik opnieuw mensen in de lift gaan observeren. Al vrij snel kon ik opmerken dat de ongemakkelijkheid in de lift veel minder aanwezig was, dit kwam voornamelijk door:
> De pijlen waren afleidend, mensen gingen niet meer volgens de lift etiquette staan.
> Meer interactie, doordat mensen reageerden op elkaars beleving met de ruimte.
> Invloed op kijkrichting, de pijlen liet je anders naar de ruimte kijken.

Leporello

De leporello is een verzameling van online- en literatuurbronnen. De informatie staat geordend binnen de drie termen: gedrag & houding, gevoel en eigen ruimte.

Lift Registratie Dossier

Het registratie dossier bestaat uit vijf boekjes die verbonden zijn aan een eigen unieke registratie. Het zijn resultaten van mijn laatste observaties in de lift. De boekjes hebben allemaal een unieke vormtaal en kan los van elkaar bekeken worden.