KWETSBAAR

KWETSBAAR

Vaak wordt er vergeten dat mannen net zoveel gevoel hebben als vrouwen. Alleen weten mannen dit beter te verbergen. Het is voor een man dan moeilijker om naar voren te stappen en zijn kwetsbaarheid te tonen. Want als een man dat doet, wordt hij als zwak beschouwd door de maatschappij.

Onderzoek ‘Data boek’
Als sociaal ontwerper onderzocht ik naar manieren om de man te laten nadenken over hun persoonlijke kwetsbaarheden waar ze tegenaan lopen en de manier waarop zij daarover kunnen communiceren. Hoe kan ik de man beïnvloeden door hem op zoek te laten gaan naar de balans tussen zijn harde en zachte kant. Deze vraag werd de rode draad van mijn onderzoek.

Ik ontdekte door onderzoek in de vorm van vragen en opdrachten, dat de man het graag over ‘de man’ (zichzelf) heeft: ze spreken zo vrijer en gemakkelijker over hun eigen gevoelens. Zo stelde ik de vragen als: ‘Met wie praat je het makkelijkste over je kwetsbaarheid?’ en ‘Wat is jouw definitie van kwetsbaarheid?’

Installatie ‘De vorm’
De installatie is een verbeelding van vragen en opdrachten met betrekking op je persoonlijke binnen en buitenkant. De borden die ik hier toon zijn bedoeld om de man aan het denken te zetten over wie hij is als persoon. Want heb je wel eens nagedacht wat kwetsbaarheid voor jou betekent? En sta je wel eens stil bij de verandering van de man binnen de maatschappij? 

Door vragen te beantwoorden en opdrachten te ervaren kan het een ontdekking zijn hoe je over kwetsbaarheid denkt. Doordat meerdere mannen deze vragen en opdrachten gemaakt hebben kom je er misschien achter dat de antwoorden hetzelfde kunnen zijn. Door hetzelfde te denken, voelen of meegemaakt te hebben.

Tot slot
Kortom, uit mijn onderzoek blijkt dat de man langzaam kan en wil losweken van de oude rolverdeling waarin een man zijn emoties verbergt. Hij mag én wil zijn gevoelens/kwetsbaarheid ook werkelijk meer laten zien, zodat hij zichzelf kan zijn. Door middel van mijn tool wordt hij stap voor stap in dit speelse proces begeleidt en ontdekt hij dat hij niet de enige man is met deze gevoelens. Op deze manier wordt zijn kwetsbaarheid meer bespreekbaar en in de toekomst hopelijk gezien als de norm. 

Kwetsbare Data Boek-1

Kwetsbare Data Boek-2

Kwetsbare Data Boek-3

Kwetsbare Data Boek-4

Kwetsbare Data Boek-6

Kwetsbare Data Boek-7

Kwetsbare Data Boek-8

Wie is volgens jou een ‘echte’ man?
Wat is door de jaren heen veranderd in de rol van de man?

_

Type:

Afstudeer project: Visuele identiteit

Mijn werkzaamheden: conceptontwikkeling, grafisch ontwerp, onderzoek, expositieontwerp en -bouw

Jaar: 2018

———————————————————————————————————————————–

Ontwerp: Daphne van Drenth

Concept: Daphne van Drenth

Concept: